"Alexandre Dumas concoctant une bouillabaisse de personnages" (από το fr.wikipédia.org)

Wednesday 28 May 2008

Carnivorous Brontosaurus? R U C -rious?

Αρτύθηκε τελικά ο βροντόσαυρος;
(Με τον ίδιο τόνο που θα ρωτάγαμε: "τρώει η κατσίκα ταραμά;")


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:
Κυριακάτικη εφημερίδα, φύλλο τής 18ης/5/2008, σελίδα 77 (η υπογράμμιση με κόκκινο δική μας).

ΣΧΟΛΙΟ:
Σήμερα προσεγγίζουμε ένα διατροφικό θέμα με την ευρεία του έννοια (broadly defined). Επίσης το προσεγγίζουμε και διαθεματικά (cross-curricularly ή interdisciplinarily), βάζοντας μέσα από παλαιοντολογία έως ολίγη παιγνιώδη διάθεση.

Έχουμε το χρέος να θυμίσουμε στους συντάκτες τής εφημερίδας ότι ο βροντόσαυρος (ή απατόσαυρος) ήταν χορτοφάγος. Ορίστε και το σχετικό άρθρο από τη Μπριτάνικα με την τέταρτή του λέξη να είναι η herbivorous ('χορτοφάγος').

Νηστευτής ήταν λοιπόν ο βροντόσαυρος, αλλά όχι νηστικός.


The dinosaur didn't know it was extinct either.
Dinosaurs never had it so good,
as just before they vanished.
Marshall McLuhan (1911–1980)
.
.
.

Monday 19 May 2008

Sparky, to the point of scintillating, I dare say...

'σπιρτόζα, έως και σπινθηροβόλο, σε βλέπω...'


Προέλευση:
Ανδρικό περιοδικό ένθετο σε Κυριακάτική εφημερίδα, τεύχος Σεπτεμβρίου 2007.

Σχόλιο:
Η αρθρογράφος επωμίζεται το καθήκον να ενημερώσει τον ανδρικό πληθυσμό (αναγνωστικό κοινό του περιοδικού γαρ) για το τι φαγητό να παίρνει στο γραφείο: υποθέτουμε ότι οι συμβουλές απευθύνονται στα μεσαία και κατώτερα στελέχη, και όχι σε αυτούς που έχουν δική τους γραμματέα (ξέχασα, personal assistant τις λένε τώρα) και βγαίνουν για business lunch.

Θα σταθούμε στο υλικό των σκευών που η αρθρογράφος μάς παροτρύνει ν’ αγοράσουμε: εντάξει το γυαλί, αλλά για τα ανοξείδωτα ή αλουμινένια σκεύη θα υποβάλουμε ένσταση. Αν βάλετε ένα μεταλλικό σκεύος (don’t try this at home, ‘μην το δοκιμάσετε εσείς’) στο φούρνο μικροκυμάτων και τον ανάψετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ν’ ανταμειφθείτε μ’ ένα σπινθήρα ο οποίος θα ξεκινάει από κάποια γωνία ή ακμή του σκεύους και θα καταλήγει στα τοιχώματα του φούρνου σας. Ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια του σπινθήρα, μπορεί:
1) να καταστραφεί το σκεύος σας, ή η επίμαχη γωνία του να καρβουνιάσει
2) να λιώσει το πλαστικό στο τοίχωμα του φούρνου σας, ιδιαίτερα αν είναι από αυτούς που κοστίζουν κάτω από 80 ευρώ
3) να καταστραφεί το κεντρικό κύκλωμα (μάγνητρο) του φούρνου σας από υπερφόρτωση διότι, αν και σας προειδοποιήσαμε, εσείς βάλατε μεταλλικό σκεύος (και μάλιστα άδειο) στο φούρνο μικροκυμάτων σας για να δείτε τι θα γίνει.

Γι’ αυτούς και άλλους λόγους, όλοι (ΜΑ ΟΛΟΙ, λέμε) οι κατασκευαστές φούρνων μικροκυμάτων αναφέρουν με μεγάλα γράμματα στα εγχειρίδια οδηγιών να μην βάζουμε μεταλλικά σκεύη μέσα στο φούρνο, ούτε καν τα πιατάκια ή φλιτζάνια της γιαγιάς της Λεμονιάς, αυτά με τη χρυσή μπορντούρα στο χείλος. ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: αν ο φούρνος σας συνοδεύεται από κάποιο μεταλλικό δίσκο ή ταψάκι (πράγμα πιθανό για τα νεότερα μοντέλα), τότε είστε μια χαρά, αν (το ξανατονίζουμε) το ταψάκι αυτό είναι το εργοστασιακό. Αλλιώς, τις βλέπουμε ήδη τις σπίθες να ξεπετάγονται (το scintillating που γράφουμε στον τίτλο).

Η αρθρογράφος, θέλοντας να είναι χρηστική, ξέχασε βασικά πράγματα για τη λειτουργία των φούρνων μικροκυμάτων. Άραγε και σπίτι ή στο γραφείο της της ούτως πράττει και μας το συμβουλεύει εδώ;

Great conflagrations are born
of tiny sparks.
Καρδινάλιος Ρισελιέ
"Testament politique"
.
.
.

Monday 12 May 2008

OUZObfuscation, or confOUZion

'ΟΥΖασάφεια, ΟΥΖΟσύγχυση, ή κομφΟΥΖιο'

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:
Μηναίο περιοδικό μαγειρικής, ένθετο σε Κυριακάτικη εφημερίδα, τεύχος Απριλίου 2008.

ΣΧΟΛΙΟ:
Σύμφωνα με την αρθρογράφο, το ούζο μπορεί να είναι με ή και χωρίς γλυκάνισο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συντάξασα γνωρίζει την αλήθεια. Ίσως, εικάζουμε, εμεθύσθη (χωρίς αυτό να είναι ντροπή) και είχε αλλοιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ:
Υπάρχει τσίπουρο με γλυκάνισο και υπάρχει τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.
Ούζο χωρίς γλυκάνισο δεν νοείται.
Όσο για τη διατύπωση «ούζο με γλυκάνισο», αυτή είναι λανθασμένη, πλεονάζουσα, πλεοναστική και απλά ξανα-επαναλαμβάνει πάλι το αυτονόητο.

Ούζο όταν πιεις
γίνεσαι ευθύς
βασιλιάς δικτάτορας, Θεός και κοσμοκράτορας

λένε οι στίχοι ενός τραγουδιού. Κοσμοκράτορας, ναι. Ολίγη ορθοέπεια και πραγματολογική ακρίβεια (για ένα προϊόν που έχουμε ιδρώσει να κατοχυρώσουμε, όπως και τη φέτα) πέραν της κοσμοκραταιότητας δεν θα μας βλάψει.
.
.
.

Tuesday 6 May 2008

Θέλει αρετή και τόλμη η ψύξη - Meat-chilling is gutsy business

Ή διατυπωμένο αλλιώς: Chilly is not willy-nilly.

Αντιγράφουμε κατά λέξη (η επισήμανση με κόκκινο είναι δική μας):

-----

Για την προμήθεια Κρέατος, Ζώα Κτηνοτροφίας (αρνιά, κατσίκια, κ.λ.π.)

-Απαγορεύεται αυστηρά η σφαγή ζώντων ζώων κτηνοτροφίας (αρνιά, κατσίκια, κ.λ.π.) εκτός νομίμων σφαγείων. Το αντίθετο ενδεχόμενα αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

- Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2-5ο C για το νωπό και σε θερμοκρασία -18oC και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχωμένους χώρους.

- Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
-----

Ίσως κάποιος θα πρέπει να πει στους υπαλλήλους της κρατικής αυτής (και αρμόδιας, παρακαλώ) υπηρεσίας ότι ο χώρος αποθήκευσης κρέατος είναι ψυχόμενος (από το "ψύχος"). Ο ψυχωμένος (από την "ψυχή") είναι ο θαρραλέος, ο τολμηρός, ο ανδρείος. Ο ψυχωτικός (από την "ψύχωση") είναι αυτό που θα καταντήσουμε εμείς αν συνεχίσουμε να διαβάζουμε παρόμοια μαργαριτάρια.
.
.
.

Monday 5 May 2008

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε θερμά τους παρακάτω bloggers που συμπεριέλαβαν τα Errata Culinaria στην προμετωπίδα τους:

Κάπου πήγα, κάτι είδα
http://vounisiagata.blogspot.com/
Κάτω από τον τίτλο "Κοιτάξτε κι εδώ"

άσπρο
http://despinarion.wordpress.com/
Κάτω από τον τίτλο "Οι φίλοι της Tavola Bianca"

Ιστορίες του Βάσκες
http://basquez.blogspot.com/
Κάτω από τον τίτλο "Άγκυρες"
.
.
.