"Alexandre Dumas concoctant une bouillabaisse de personnages" (από το fr.wikipédia.org)

Monday, 19 May 2008

Sparky, to the point of scintillating, I dare say...

'σπιρτόζα, έως και σπινθηροβόλο, σε βλέπω...'


Προέλευση:
Ανδρικό περιοδικό ένθετο σε Κυριακάτική εφημερίδα, τεύχος Σεπτεμβρίου 2007.

Σχόλιο:
Η αρθρογράφος επωμίζεται το καθήκον να ενημερώσει τον ανδρικό πληθυσμό (αναγνωστικό κοινό του περιοδικού γαρ) για το τι φαγητό να παίρνει στο γραφείο: υποθέτουμε ότι οι συμβουλές απευθύνονται στα μεσαία και κατώτερα στελέχη, και όχι σε αυτούς που έχουν δική τους γραμματέα (ξέχασα, personal assistant τις λένε τώρα) και βγαίνουν για business lunch.

Θα σταθούμε στο υλικό των σκευών που η αρθρογράφος μάς παροτρύνει ν’ αγοράσουμε: εντάξει το γυαλί, αλλά για τα ανοξείδωτα ή αλουμινένια σκεύη θα υποβάλουμε ένσταση. Αν βάλετε ένα μεταλλικό σκεύος (don’t try this at home, ‘μην το δοκιμάσετε εσείς’) στο φούρνο μικροκυμάτων και τον ανάψετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ν’ ανταμειφθείτε μ’ ένα σπινθήρα ο οποίος θα ξεκινάει από κάποια γωνία ή ακμή του σκεύους και θα καταλήγει στα τοιχώματα του φούρνου σας. Ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια του σπινθήρα, μπορεί:
1) να καταστραφεί το σκεύος σας, ή η επίμαχη γωνία του να καρβουνιάσει
2) να λιώσει το πλαστικό στο τοίχωμα του φούρνου σας, ιδιαίτερα αν είναι από αυτούς που κοστίζουν κάτω από 80 ευρώ
3) να καταστραφεί το κεντρικό κύκλωμα (μάγνητρο) του φούρνου σας από υπερφόρτωση διότι, αν και σας προειδοποιήσαμε, εσείς βάλατε μεταλλικό σκεύος (και μάλιστα άδειο) στο φούρνο μικροκυμάτων σας για να δείτε τι θα γίνει.

Γι’ αυτούς και άλλους λόγους, όλοι (ΜΑ ΟΛΟΙ, λέμε) οι κατασκευαστές φούρνων μικροκυμάτων αναφέρουν με μεγάλα γράμματα στα εγχειρίδια οδηγιών να μην βάζουμε μεταλλικά σκεύη μέσα στο φούρνο, ούτε καν τα πιατάκια ή φλιτζάνια της γιαγιάς της Λεμονιάς, αυτά με τη χρυσή μπορντούρα στο χείλος. ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: αν ο φούρνος σας συνοδεύεται από κάποιο μεταλλικό δίσκο ή ταψάκι (πράγμα πιθανό για τα νεότερα μοντέλα), τότε είστε μια χαρά, αν (το ξανατονίζουμε) το ταψάκι αυτό είναι το εργοστασιακό. Αλλιώς, τις βλέπουμε ήδη τις σπίθες να ξεπετάγονται (το scintillating που γράφουμε στον τίτλο).

Η αρθρογράφος, θέλοντας να είναι χρηστική, ξέχασε βασικά πράγματα για τη λειτουργία των φούρνων μικροκυμάτων. Άραγε και σπίτι ή στο γραφείο της της ούτως πράττει και μας το συμβουλεύει εδώ;

Great conflagrations are born
of tiny sparks.
Καρδινάλιος Ρισελιέ
"Testament politique"
.
.
.

4 comments:

Anonymous said...

Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πήγα να λειώσω λίγη σοκολάτα με ελάχιστο απομεινάρι αλουμινόφυλλου, άστραψε και βρόντηξε ο μάικρο γουέιβ….σκέψου να βάλεις ταψάκι αλουμινίου, θα γίνει της κακομοίρας…….

Errata Culinaria said...

Και φανταστείτε ότι και η σοκολάτα έχει και τη δυσκολία της στο λειώσιμο. Τα μαϊκροκύματα τα πάνε καλύτερα με τροφές μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε νερό απ' ότι η σοκολάτα.

Anonymous said...

Έχετε δίκιο, γιαυτό και προσθέτουμε λίγο γάλα, νερό ή βούτυρο στη σοκολάτα, ανάλογα με τη χρήση της.
Εννοείται ότι όλα αυτά γίνονται στη χαμηλή απόδοση του μάικρο, αλλά προσοχή το αλουμινόφυλλο!!!!

Βάσκες said...

Ωραία έκρηξη κάνει και το αυγό στα μικροκύματα.

Το καθάρισμα θα εκνευρίσει αλλά το αρχικό θέαμα ανεπανάληπτο!