"Alexandre Dumas concoctant une bouillabaisse de personnages" (από το fr.wikipédia.org)

Monday 29 January 2007

χρωστάμε της βινταλούς

Το βινταλού είναι γερμανικό χαρμάνι μπαχαρικών, υποτίθεται.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:
Λεξικό περί μπαχαρικών, ελληνική έκδοση, έτος έκδοσης 2003, σελίδα 88.

ΣΧΟΛΙΟ:
Κατ' αρχήν, υπάρχουν ελάχιστες γερμανικές λέξεις που αρχίζουν από vi- και μετά ακολουθεί σύμφωνο. Η πληροφόρηση του συγγραφέα περί γερμανικής προέλευσης προέρχεται μάλλον από κατάλογο γερμανικής εταιρείας έτοιμων μπαχαρικών μειγμάτων ("αφού ο κατάλογος είναι γερμανικός, το βινταλού είναι γερμανικό" θα πρέπει να ήταν η σχετική συλλογιστική).

Το βινταλού, το οποίο γράφεται vindaloo (676,000 ευρήματα στο Google) και όχι vindalou (150 ευρήματα στο Google) δεν είναι μίγμα μπαχαρικών. Είναι μία παρασκευή με μαγειρευτό χοιρινό στην οποία το κρασί (ή το ξίδι) και το σκόρδο είναι βασικά συστατικά.

Στα πορτογαλικά η παρασκευή ονομαζόταν vinho de alho (βίνιου ντ άλιου), από το vinho 'κρασί' και το alho 'σκόρδο'. Το βινταλού ταξίδεψε με τους πορτογάλους άποικους στη Γκόα (Goa), πορτογαλική κτήση στα δυτικά παράλια των Ινδιών.

(Παρεμβολή:
Μία άλλη μαγειρική "δωρεά" που οφείλεται στους Πορτογάλους θαλασσοπόρους και ναυτικούς είναι και η γιαπωνέζικη tempura.)

Το πιάτο διαδόθηκε στη Γκόα όπου και εμπλουτίστηκε με πρόσθετα ινδικά μπαχαρικά.
Ονομάστηκε "βινταλού" ώστε να προσαρμοστεί στη δομή της ντόπιας γλώσσας Konkani. Έτσι λοιπόν υπέστη αρκετές αλλαγές ώστε να πολιτογραφηθεί πλέον ως ινδικό φαγητό και να σερβίρεται σε ινδικά εστιατόρια.

Παραπομπή: το σχετικό άρθρο της αγγλικής Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Vindaloo.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ:
Το βινταλού είναι μία σημερινή παρασκευή της ινδικής κουζίνας, παρασκευή πορτογαλικής προέλευσης.
.
.
.

No comments: