"Alexandre Dumas concoctant une bouillabaisse de personnages" (από το fr.wikipédia.org)

Monday 4 June 2007

Νηστήσιμη μαγιονέζα έχετε;

.


----------------
Ο Μιθριδάτης ο ΣΤ´, βασιλιάς του Πόντου (132-63 π.Χ.), φοβούμενος ότι κάποιος θα τον δηλητηρίαζε, έπαιρνε καθημερινά μικρές δόσεις δηλητηρίου ώστε το σώμα του ν’ αναπτύξει αυξημένη ανοχή και, τελικά, ανοσία στο δηλητήριο. Αναλογικά, τα Errata Culinaria εντάσσουν στο μενού τους τις «μπουκιές του Μιθριδάτη», buccellae Mithridaticae, για να μπορέσουμε να διακρίνουμε τις μικρές, άκακες δόσεις με τις οποίες προσπαθούν να μας απευαισθητοποιήσουν απέναντι στην αυριανή, σαφώς μεγαλύτερη, δόση έντυπης μαγειρικής προχειρότητας.

Οι μπουκιές του Μιθριδάτη θα παρατίθενται χωρίς αναφορά στην προέλευσή τους και τον συγγραφέα τους. Θα είναι ασχολίαστες ως προς το περιεχόμενο, και απλά θα υπάρχει μία επισήμανση σαν κι αυτή εδώ της διατύπωσης που μας οδήγησε να τις εντάξουμε στην κατηγορία αυτή.

5 comments:

Anonymous said...

Καλημέρα Ερράτα.
Καλή εβδομάδα.
Το βιβλίο των κυράδων(μάνας και κόρης) δεν το έχω αλλά τουλάχιστο γράφουν το "νηστήσιμα" σωστά.

Νομίζω ότι αυτός που προτείνει το νηστήσιμο σάντουιτς με τη μαγιονέζα, έμμεσα "κράζει" τη συνταγή βάζοντας την για την πρωταπριλιά.

Μόνο την πρωταπριλιά η μαγιονέζα γίνεται νηστήσιμη.

Και πάλι καλημέρα
μπλγκμγρς

Errata Culinaria said...

Καλημέρα. Καλή εβδομάδα, επίσης.

Αυτός που προτείνει το νηστήσιμο σάντουιτς με τη μαγιονέζα το εννοεί κυριολεκτικά. Θα ήταν από τους τελευταίους που θα "έκραζαν" το συγκεκριμένο βιβλίο.

Anonymous said...

Κατάλαβα,
πάω πάσσο,
ενι γουέι...
Καλή δουλειά....

Anonymous said...

Μπαι δι γουέι,
τέικ ε λουκ ατ μάι νιού ποστ.
Λετ μι νόου, ιφ γιου χαβ ενι κόμεντ
Θενκς ε λοτ...

Errata Culinaria said...

Άι σώω ιτ.
Το είδα.
Τι να κάνουμε; Πρέπει να την "πειράξουμε" τη συνταγή, πώς να γίνει; Μετά, βέβαια, δικαιούμεθα να τη λέμε "μπρυλέ" έτσι όπως την αλλαξομουτσουνιάσαμε, ή να την αποκαλούμε "καμπριολέ";

Με χαρά βλέπω ότι διατηρείτε και αλφαβητική σειρά. Μποκύζ (από Μ) αυτός που θα παράσχει τη σωστή συνταγή, από Μ και ο "πειράξας".