"Alexandre Dumas concoctant une bouillabaisse de personnages" (από το fr.wikipédia.org)

Monday 25 June 2007

Tapas!


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:
Μηνιαίο περιοδικό μαγειρικής, τεύχος Ιουνίου 2007, σελίδα 124. Το άρθρο πραγματεύεται (ανά χώρα) το πρόχειρο φαγητό, το φαγητό στο δρόμο ή το φαγητό "στο πόδι". Μιλάμε για το ίδιο τεύχος που μας έδωσε αφορμή για το το σχόλιο περί αντιπάστο σε προηγούμενο post.

ΣΧΟΛΙΟ:
Το σχόλιο αφορά την παρατήρηση που είναι βαμμένη με κόκκινο στο σαρωμένο απόσπασμα της σελίδας παραπάνω, δηλαδή ότι τα τάπας "ξεκίνησαν να τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν το στόμιο στα μπουκάλια της μπύρας, ώστε να μην πλησιάζουν έντομα."

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ δύσκολα μπορώ να ισορροπήσω μία φέτα ψωμί πάνω στο στόμιο ενός μπουκαλιού μπύρας. Μετά τη δεύτερη ή ιδίως την τρίτη μπύρα, αυτό καθίσταται αδύνατο. Μετά από κάθε δαγκωνιά (ισπανικά bocado, έτσι για να μπούμε στο κλίμα, por aclimatarse), αλλάζει το σχήμα και το κέντρο βάρους της άτιμης της τάπας, κάτι που δυσχεραίνει την επαν-ισορρόπησή της ακόμα περισσότερο. Άσε που μετά από κάθε γουλιά (ισπανικά trago) μπύρας, το στόμιο του μπουκαλιού γίνεται όλο και πιο δύσκολος στόχος για ν' ακουμπήσω πάνω του την εν λόγω tapa.

Μα πού πάει και τα βρίσκει αυτά ο αρθρογράφος;

Μία ματιά στο σχετικό άρθρο της ισπανικής wikipedia μας λέει ότι τό όνομά τους προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τη φέτα ψωμιού που προσφερόταν μαζί με τις κανάτες του κρασιού και είχε ως χρήση το να σκεπάσει την κανάτα αυτή (Su nombre al parecer proviene de la rodaja de pan entregada con las jarras de vino y utilizada para tapar dicha jarra.) Παρεμπιπτόντως, μαθαίνουμε και ότι το αγγλικό jar ετυμολογείται από το αραβικό jarra. Αν συνεχίσουμε την ανάγνωση του ίδιου άρθρου, βλέπουμε ότι tapa αποτελούσε ένα αυτοσχέδιο σκέπασμα των ποτηριών που περιείχαν κρασί, σέρι, ή (έστω) μπύρα.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ:
Τα τάπας ξεκίνησαν να τα χρησιμοποιούν για να σκεπάσουν (ισπανικά tapar) το ποτήρι ή το καρτούτσο ή την κανάτα με το κρασί/σέρι/μπύρα ώστε να μην πέσουν μέσα έντομα ή σκόνες.
.
.
.

1 comment:

Anonymous said...

Καλησπέρα ερράτα.
Είναι αυτό που λέει ο Αλέξανδρος Γ.: "πλακώσανε κι οι τάπας"
Και δεν έχει άδικο ο άνθρωπος.
Καλή εβδομάδα!!!
μπλγκμγρς