"Alexandre Dumas concoctant une bouillabaisse de personnages" (από το fr.wikipédia.org)

Sunday, 26 August 2007

Τσούκου-τσούκου τα κουκούτσα

.
Μέσα στον Ιούνιο (προ διμήνου) εκδηλώθηκε μία κόντρα (μαγειρο)προσώπων μέσω τηλεοπτικών εκπομπών. Σώπα καλέ! Στην Ελλάδα είμαστε – περιμέναμε αγκαλίτσες και φιλάκια; Πού ξέρεις; Μπορεί να ευθύνεται και ο τότε καύσωνας που ανέβαζε την πίεση σε κάποιους.

Επειδή η κόντρα ήταν ενδιαφέρουσα και (παραδόξως) πήγε πιο πέρα από το πώς το τρίβουν το πιπέρι, και το πώς το τσιγαρίζουν το κρεμμυδάκι, προκάλεσε την προσοχή των Errata Culinaria.

Η χρονική καθυστέρηση της ανακοίνωσης αυτής οφείλεται στο ότι τα Errata έπρεπε να επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ όπου βρίσκεται η βιβλιογραφική τους κρύπτη και να ξαναρχίσουν να διαβάζουν χημεία (διότι κάποιοι άλλοι δεν μπαίνουν στον κόπο). Τέλος πάντων…

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, έχουμε δύο τηλεμαγείρισσες, τις οποίες θα ονομάσουμε Α και Β (με την Α να είναι ολιγότερον προβεβλημένη τηλεοπτικά από τη Β).

Όλα ξεκίνησαν όταν η Α παρουσίασε μία συνταγή για σπιτικό λικέρ με γεύση από κουκούτσια βερίκοκου που θα εμποτίζονταν σε οινόπνευμα.

Η Β, κάμποσες ημέρες μετά, κατακεραυνώνει την Α και επικαλείται το κύρος των σπουδών της για ν’ αποφανθεί ότι, με τα κουκούτσια αυτά και το προϊόν του εν λόγω macération (‘εμποτισμού, εκχύλισης’), η Α πρόκειται να δηλητηριάσει τον κοσμάκη.

Η Α αντεπιτίθεται λέγοντας:
«Εγώ κρίνομαι κάθε βράδι από τα 250 άτομα που ταΐζω.» … «Οι δικές μου συνταγές είναι αυθεντικές, διότι μου τις εμπιστεύονται νοικοκυρές και προέρχονται από τετράδια συνταγών των γιαγιάδων τους. Εγώ δεν κλέβω συνταγές άλλων.»

Η Α είχε και δίπλα της έναν ευσταλή νέο ο οποίος (με δικά της λόγια) τη «βοηθάει πάρα πολύ σε θέματα επιστήμης» και ο οποίος αναφέρθηκε στις ευεργετικές, έως και αντικαρκινικές, ιδιότητες της βιταμίνης Β17 που υπάρχει άφθονη στα εν λόγω κουκούτσια.

ΣΧΟΛΙΟ:
Προχωρημένα πράγματα – δηλητήρια από κουκούτσια βερίκοκων που μας πάνε στα χρόνια τα παλιά, όταν ο κάθε άρχοντας είχε τον προσωπικό του δοκιμαστή φαγητού (ενδιαφέρουσα παραλλαγή, η πρακτική ορισμένων Μεσοποτάμιων ηγετών που χρησιμοποιούσαν ως δοκιμαστή τον πρωτότοκο γιο του αρχιμάγειρα). Και επίσης, βιταμίνη Β17 και θεραπευτικές, αντικαρκινικές ιδιότητες: Γουάου μπέιμπυ! Εδώ είμαστε σε κομβικό σημείο (at a pivotal point) όσο αφορά στο food science. Και όλα αυτά από την Α και την Β στο γυαλί. Ποιος είπε ότι η ιδιωτική τηλεόραση δεν μπορεί να είναι εκπαιδευτική, ε;

Συνεχίζεται μετά από 2-3 μέρες … (είπαμε, έχουμε και χημεία να μελετήσουμε.)
.
.
.

2 comments:

Anonymous said...

Αγαπητό ερράτα,
καλημέρα και καλό φθινόπωρο.

«..και το κουκούτσι (=) αμύγδαλο» λέει ο σοφός λαός για κάτι νόστιμο. Δηλαδή δεν πετάμε ούτε τα κουκούτσια, που λέει ο λόγος.

Δεν μας «αρέσει» η χημεία και δεν μελετήσαμε το θέμα που ταλάνισε τα μαγειροπλατώ, αλλά αν ήταν επικίνδυνα θα το έλεγε η Α?

Θυμόμαστε, πιτσιρικάδες, με το κουκούτσι του βερίκοκου φτιάχναμε σφυρίχτρες αφού το αφήναμε να ξεραθεί, το τρίβαμε σε σκληρή πέτρα να ανοίξουμε τρύπα και το αδειάζαμε με καρφί. Το είχαμε στο στόμα μας και κελαηδούσαμε σαν πουλάκια…!!!

Επίσης: θυμόμαστε που δοκιμάζαμε το κουκούτσι του ροδάκινου που ήταν στυφό.

Και το κυριότερο: θυμόμαστε ότι δεν είχαμε δηλητηριαστεί!!

Σημείωση 1: εκείνο που μας ενόχλησε στην συγκεκριμένη διαμάχη είναι η αναίδεια της Α απέναντι στη Β. Μίλησε με άσχημα λόγια σε πρωινή εκπομπή και, αν και τη γνωρίζουμε προσωπικά, μας φάνηκε πολύ «κατίνα», κρίμα….

Σημείωση 2: πολύ σοβαρό λάθος και του «αυτού» περί της ισπανικής Μαδέρας…και μάλιστα γραμμένο στο εντιτόριαλ....

Μάλλον ο καύσωνας του φετινού καλοκαιριού χτύπησε κατακέφαλα τους μαγειροστάρ….

Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις «αναλύσεις» σας περί του κουκουτσιού…..

μπλγκμγρς

Errata Culinaria said...

Καλό φθινόπωρο και σ’ εσάς.

Μελετούμε το θέμα των κουκουτσιών και θα επανέλθουμε.