"Alexandre Dumas concoctant une bouillabaisse de personnages" (από το fr.wikipédia.org)

Wednesday 28 May 2008

Carnivorous Brontosaurus? R U C -rious?

Αρτύθηκε τελικά ο βροντόσαυρος;
(Με τον ίδιο τόνο που θα ρωτάγαμε: "τρώει η κατσίκα ταραμά;")


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:
Κυριακάτικη εφημερίδα, φύλλο τής 18ης/5/2008, σελίδα 77 (η υπογράμμιση με κόκκινο δική μας).

ΣΧΟΛΙΟ:
Σήμερα προσεγγίζουμε ένα διατροφικό θέμα με την ευρεία του έννοια (broadly defined). Επίσης το προσεγγίζουμε και διαθεματικά (cross-curricularly ή interdisciplinarily), βάζοντας μέσα από παλαιοντολογία έως ολίγη παιγνιώδη διάθεση.

Έχουμε το χρέος να θυμίσουμε στους συντάκτες τής εφημερίδας ότι ο βροντόσαυρος (ή απατόσαυρος) ήταν χορτοφάγος. Ορίστε και το σχετικό άρθρο από τη Μπριτάνικα με την τέταρτή του λέξη να είναι η herbivorous ('χορτοφάγος').

Νηστευτής ήταν λοιπόν ο βροντόσαυρος, αλλά όχι νηστικός.


The dinosaur didn't know it was extinct either.
Dinosaurs never had it so good,
as just before they vanished.
Marshall McLuhan (1911–1980)
.
.
.

4 comments:

christoforos said...

Ω ντίαρ,

εν θα ήθελα να πέσω στα νύχια σου!

Anonymous said...

Πάντως για την κατσίκα δεν θα έπαιρνα όρκο, γιατί είχα μια στο χωριό που τρελαινόταν για τηγανητή σαρδέλα ή γαύρο. (για ταραμά δεν ξέρω)

Μήπως, (λέω μήπως), υπήρχαν και μερικοί βροντόσαυροι που έτρωγαν ανθρωπάκια...???

Και είναι και πεντανόστιμο, όπως λένε οι ειδικοί, το ανθρώπινο κρέας...

Σας ευχαριστώ.

Errata Culinaria said...

@chris:
Μην ανησυχείτε δεν δαγκώνουμε (εν ακκάνουμε, αν το «εν» σας δεν είναι απλό δακτυλογραφικό λάθος). Απλά εκτονώνουμε τις εμμονές μας.

@Anonymous:
Έπρεπε να το κοιτάξετε το ζωντανό. Ίσως να του έλειπαν ιχνοστοιχεία/μέταλλα, ή αλάτι/ηλεκτρολύτες. Δείτε εδώ: http://www.saltinstitute.org/47f.html. Κάτι ανάλογο παθαίνουν και τα γελάδια όταν τους λείπει αλάτι, γι αυτό και οι κτηνοτρόφοι τοποθετούν στον αγρό ή δίπλα στη γούρνα του νερού ένα όγκο (μια γκομούτσα ή κουμούτσα) από ορυκτό αλάτι, το αγγλιστί λεγόμενον licking block ή salt block.

Μπα, ο βροντόσαυρος ήταν αυστηρά χορτοφάγος και αρκετά ογκώδης και νωθρός για να κυνηγήσει. Να θυμίζουμε στο φιλομαθές κοινό ότι (παρά τις περί του αντιθέτου δεκάδες σχετικές ταινίες, μυθιστορήματα και την οικογένεια Φλίντστοουν «γιάμπα-ντάμπα-ντου») άνθρωποι και δεινόσαυροι δεν συνυπήρξαν. Τώρα, αν υπάρχουν ακόμα άτομα ανάμεσά μας που παρουσιάζουν υπανθρώπινη ή σαυροειδή συμπεριφορά, μάλλον πρόκειται για εξελικτική εκτροπή (evolutionary aberration). Να λοιπόν γιατί τελικά το πείραμα Ιουράσιο Πάρκο κατέληξε σε φιάσκο.

Περί καννιβαλισμού: όσο για νοστιμιά δε γνωρίζω. Σχετικά με τις ανθρωπολογικές προεκτάσεις, δώστε le roti et le bouilli Levi-Strauss στο Γούγλη και θα βρείτε ωραία πράγματα – και δεν μιλάμε για τα τζην. Υπάρχουν επίσης και οι μαρτυρίες τών επιζώντων της θρυλικής πτήσης 571 των αερογραμμών της Ουρουγουάης. Δείτε εδώ: http://www.viven.com.uy/571/eng/historia.asp για τις μαρτυρίες αυτών των αυτοπτών (αυτοφάγων;) μαρτύρων. Αυτές (της Ουρουγουάης) είναι περισσότερο κατανοητές και αποχρώσες σ’ εμάς από τις μαρτυρίες των τελευταίων επιζώντων κανίβαλων από την Παπούα, γύρω στη δεκαετία του 1980. Για τους τελευταίους, ο κανιβαλισμός είχε μία εγκυρότητα και μία λειτουργική και τελετουργική δράση πλήρως ενταγμένη στην καθημερινή τους ζωή, που αργότερα δυστυχώς εκφυλίστηκε ριζικά μέσα από φαινόμενα cargo cults και επαφής με ελόγου μας τους Δυτικούς. Τους ξαναθυμηθήκαμε αργότερα για να δούμε απτές περιπτώσεις παθήσεων τύπου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς, μια και οι φυλές αυτές κατείχαν το θλιβερό προνόμιο να προσβάλονται λόγω της ροπής τους προς δίποδα θηράματα του είδους homo sapiens. Εμείς, οι υπόλοιπο πολιτισμένοι homo sapiens, πάθαμε τα του Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς και των παθών μας τον τάραχο λόγω της ροπής μας προς τετράποδα θηράματα του είδους bos taurus, υποείδος cannibalus interventinis humanae.

Βάσκες said...

Σωστά errata. Δεν υπήρξαν άνθρωποι και δεινόσαυροι αλλιώς ό,τι τυς σκότωσε θα σκότωνε και εμάς.

Και δεν θα μπλογκάραμε ανταλλάσοντας απόψεις για την χορτοφαγία ή μη του Βροντοσαύρου.